пʼятницю, 5 травня 2017 р.

Ярослав Гашек-видатний чеський письменник


 
      Міська центральна бібліотеа  та  Дубенське товариство "Стромовка" вшановували пам'ять Ярослава Гашека - відомого чеського сатирика, фейлетоніста, журналіста.


       Народився  Гашек 30 квітня 1883 року в Празі в небагатій сім’ї. Батько його був вчителем в гімназії, а згодом — банківським службовцем. Коли йому було 13, батька не стало. За участь в різних демонстраціях  Ярослав був виключений з гімназії , певний час працював, а  потім  продовжив навчання в Торговій академії.
      У 18 років він вже друкувався і мав успіх у читачів. Перша його робота була надрукована в січні 1901 року в газеті «Народні листи».
      На формування поглядів і стилю Гашека справили вплив його подорожі Чехією, Угорщиною, Галичиною, яка входила тоді до складу Австро-Угорщини, а також його зустрічі з анархістами.
Поворотним пунктом в біографії Гашека стала Перша світова війна. 
У лютому 1915 року він був покликаний в австро-угорську армію.
    У червні того ж року Гашек  вирушив на фронт до Галичини, а у вересні добровільно здався в російський полон.
Його роман «Пригоди бравого вояка Швейка» ввійшов у золотий фонд світової літератури, цей твір називають найвидатнішим сатиричним романом XX століття. Але далеко не кожному відомо, напевне, що роман про Швейка Ярослав  Гашек писав під враженням від перебування у нашому краї.


Антоніна .Пономаренко

Євген Цимбалюк у своїй праці "Прихильність Ярослава Гашека до Волині" пише: " У 1915 році 91-й полк, де служив Гашек, брав участь у кровопролитних боях у районі міста Сокаль. Саме тут єфрейтор Гашек «за особливо мужню поведінку перед лицем противника» був нагороджений срібною медаллю «За хоробрість». Якось у лісі Ярослав запримітив групу російських солдатів. Це були дезертири, які покинули свої позиції і пішли шукати правди на протилежний бік. Зневірені вояки самі примусили взяти їх у полон.  Згодом щось схоже зробив і Гашек. Восени 1915-го на ділянці фронту, яку займав 91-й полк, точилися тяжкі бої. Полк відступив до села Хорупань і зайняв оборону. Одного ранку Гашека та його товариша Страшлипку розбудила оглушлива канонада. Зчинилася метушня. Одні бігли до окопів, інші до лісу. Поручик Лукаш кричав у телефонну слухавку: «Противник прорвав фронт! Терміново прошу підкріпленняТим часом Гашек та Страшлипка, перестрибнувши через окопи, попрямували в бік ворога. Після цього в послужному списку єфрейтора 91-го полку, зв‘язківця 11-ї польової сотні Ярослава Гашека з‘явився запис: «Зник безвісти 24 серпня 1915 року після бою біля Хорупані, про що видано наказ № 82». Перебіжчики стали добровольцями чеської частини, яка ввійшла до українського дивізіону 8-ї армії ПівденноЗахідного фронту. Серед них був і Ярослав Гашек. Спочатку телефоніст, потім писар, член полкового солдатського комітету. У війську він почав писати до журналу «Чехословак». 

Ліна Вовк
   
Гашек після війни ще раз побував на Волині. За кілька кілометрів від Хорупані у селі Підгайці на квартирі в чеха Покорного письменник перебував майже тиждень. Вивчав побут чехів, яких тут мешкало чимало. Є цікава
згадка і в першій главі другої частини роману («Нещастя Швейка у поїзді»). Там йдеться про те, як на пероні друг дав Швейкові п‘ять крон на квиток та інші витрати, а на прощання сказав: «Коли попадете, служивий, до росіян у полон, кланяйтесь від мене пивовару Зенону в Здолбунові». Цей факт достовірний. Ім‘я великого знавця своєї справи чеха–пивовара Йозефа Зенона було добре відоме на волинських землях. Його завод, що стояв між Острогом та Здолбуновом, мав добру славу, як подібні йому в Квасилові, Глинську, Семидубах та інших навколишніх чеських поселеннях.

Олена Підгайська
 Як військовополонений № 294217, Ярослав Гашек  побував у таборах військовополонених у Дарниці під Києвом та в Тоцькому (колишня Самарська губернія в Росії). Письменник  прагнув брати участь у бойових операціях. Та всі його намагання були марними. Лише на початку вересня 1916 року Гашек відправляється на фронт як агітатор.Свої спостереження від поїздки на фронт Гашек використав для написання "Листів з фронту", "Чеського війська" - серії нарисів та віршів про фронтовий побут чеських солдатів. 

Часопис "Пороги"
Гашек був відомий не тільки як письменник-гуморист. Він став популярним у празьких літературних і позалітературних колах як представник літературної богеми. Невлаштований і матеріально незабезпечений побут, залежність від випадкових гонорарів, постійні мандри або блукання по шинках, нескінченні дотепи, жарти та витівки – все робило Гашека постаттю майже легендарною.

                             
Подаровані книги
  Літературна спадщина Гашека представлена величезною кількістю сатиричних та гумористичних оповідань, достовірна кількість яких досі невідома. Публікувалися вони в основному в журналах, окремими збірками вийшло небагато, наприклад, «Клопоти пана Тенкрата» (1912), «Супутник іноземців» (1913), «Моя торгівля собаками та інші гуморески» (1915).  А найвідомішим і найпопулярнішим твором Гашека стали «Пригоди бравого вояка Швейка", які виходили друком у 1921 — 1923 pp.Цей твір посів сьогодні гідне місце серед героїв світової літератури.Головна особа епопеї - бравий солдат Швейк - талановитий саботажник, який став улюбленим героєм Чехії. Покликаний в війська, Швейк прикидається дурнем і виконує  накази з такою точністю, що призводить їх до абсурду.


Настя
Антоніна Миколаївна підписує подарунок












Роман Гашека не був закінчений. Продовження написав фейлетоніст газети «Руде право» Карел Ванек, але він не зміг вжитися в концепцію Гашека і його твір  переступив через тонку грань, що відокремлювала гумор Гашека від вульгарності.

На літературному вечорі "Ярослав Гашек - відомий чеський письменник - гуморист" бібліотекарі Ліна Вовк і Людмила Рутковська та вчитель чеської мови товариства "Стромовка" Олена Петрівна  Підгайська  ознайомили присутніх  з життям і творчістю Ярослава Гашека. Про перебування Гашека на Волині, зокрема в Дубно, Підгайцях, Хорупані, розповіла у своєму виступі Антоніна Миколаївна  Пономаренко, голова Дубенського чеського товариства "Стромовка", і подарувала бібліотеці двотомник Я.Гашека "Svejk" на чеській мові та копію часопису для українців у Чеській республіці "Пороги" із дослідницькою працею Олександра Дрбала "Край славетний старою славою козацькою" про Ярослава Гашека, що була опублікована до 120-річчя від дня народження письменника.


У виконанні дитячого вокального  ансамблю міського будинку культури та Насті прозвучали пісні, демонструвались уривки з кінофільмів про Швейка чеською мовою.

 






 

Немає коментарів:

Дописати коментар