понеділок, 7 вересня 2020 р.

Від наслідків забруднення повітря у світі щороку помирають 7 млн ​​осіб.


Такі дані ООН, оприлюднені до Міжнародного дня чистого повітря, що відзначається 7 вересня.

"Експерти ООН називають забруднення повітря “невидимим вбивцею”. Від його наслідків щороку помирають 7 млн ​​осіб. Забруднення повітря є причиною респіраторних, інфекційних і серцевих захворювань, інсульту, раку легенів і ускладнень, пов’язаних з вагітністю. У дітей, що вдихають брудне повітря, все частіше проявляється астма, хронічна легенева недостатність, затримка росту, діабет, дитяче ожиріння і розумова відсталість”, - вказується в повідомленні.

При цьому, у період пандемії COVID-19 вчені виявили в багатьох містах світу різке зниження концентрації забруднювачів повітря. 

“У період боротьби з COVID-19, коли люди стали менше літати на літаках і користуватися громадським транспортом, вчені виявили в багатьох містах світу різке зниження концентрації забруднювачів повітря, особливо рівня вмісту оксидів азоту. Це стало, в основному, наслідком скорочення руху транспорту в міських районах. Рівень забруднення в Мадриді, наприклад, знизився приблизно на 50 відсотків. Подібні ситуації склалися і в інших великих містах ”, - йдеться в повідомленні.

Однак, як відзначають експерти, якість повітря залежить від безлічі інших забруднювачів, які пов’язані з транспортом. Наприклад, рівень забруднення атмосфери дрібними частинками, що потрапляють в повітря при опаленні житлових та інших будівель або при підживленні полів, не знизився.

Забруднення повітря є нагальною проблемою і для України. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у рік тут від забруднення повітря передчасно помирає 124 людей із 100 тис. мешканців, що є вчетверо більше, ніж у п’яти найчистіших країнах планети. За співвідношенням смертності до кількості населення Україна – одна з країн із найбільш забрудненим повітрям із 160 досліджених.
Україна успадкувала від Радянського Союзу великі промислові підприємства. Наразі устаткування та технології на них є застарілими та продукують невиправданно велику кількість викидів. Те саме стосується і парку вугільних електростанцій, лише на лічених із них встановлено електрофільтри, а державна стратегія розвитку енергетичного сектору планує нові вугільні потужності.
Джерело: УНН



 

Немає коментарів:

Дописати коментар