пʼятницю, 24 червня 2016 р.

22 червня - День скорботи та вшанування пам'яті жертв війни в Україні



      У передсвітанкову пору 22 червня 1941 року світ ще не знав про початок найкривавішої з усіх воєн, а на українських теренах уже лилася кров. Бомбардувальники завдали ударів по Житомиру, Києву, Одесі , Севастополю та інших містах.

        Найбільш серйозним і важким уроком перших днів війни стало запізнення із приведенням  військ у бойову готовність. Армії Прикарпаття, особливо перші ешелони, не були вчасно виведені з районів дислокації і розгорнуті на передбачених рубежах. Неготовність військ прикордонних округів до відбиття ударів противника виявилося найважливішою причиною, що визначили невигідний для радянської сторони розвиток подій на початку війни.
       Понад 40 місяців палахкотіла на українських землі Велика Вітчизняна війна. Лилася кров, знищувалися матеріальні і культурні цінності, духовні надбання народу. На бій ішли мобілізовані і добровольці, чоловіки і жінки, робітники і селяни, комуністи і безпартійні, віруючі і атеїсти, люди різних поколінь, національностей і професій. На захист рідної землі стали всі: молодь, діти, люди похилого віку і навіть ті, кому вдалося пережити голодомор і сталінські репресії.  П'ять довгих років чорними круками долітали до знедолених українських сімей вісники смерті - "похоронки" 


       Події другої світової не перестають вражати силою народного руху, величчю подвигів мільйонів, що піднялися на захист своїх осель і родин. Для фронтовиків вона - у спогадах, ранах і нагородах, які дотепер знаходять своїх героїв. Для матерів, вдів і дітей, усіх тих, хто не дочекався рідних з далеких фронтів, вона  - у скорботі й надії дізнатися про місце їх загибелі та поховання. Про це написано тисячі книг, картин, симфоній , пісень,  створено кінофільмів та меморіальних комплексів. Однак тема героїзму в роки війни нескінченна. І пам'ять незгасна - вона у наших серцях



       До Дня скорботи та вшанування пам'яті жертв війни в Україні в центральній міській бібліотеці оформлено книжкову виставку "Сльоза зорі стоїть над обеліском", проведено  історичну годину "Ті дні у пам'ті народній" та огляд літератури "Слава тобі, переможець-солдат...".


         Неподалік міської центральної бібліотеки 22 червня під стінами Дубенської в'зниці дубенчани вшанували памєять жертв війни в Укрїъни  та помолились за людей, які загинули під час трагічних масових розстрілів 23-24 червня 1941 року. .Колектив біблотеки також прийняв участь у цьому заході.  





Немає коментарів:

Дописати коментар