четвер, 23 червня 2016 р.

Іван Миколайчук - актор, сценарист, режисер.



      Іван Миколайчук був одним із 13-ти дітей у багатодітній селянській родині. Народився 15 червня 1941 року у селі Чортория Кіцманського району Чернівецької області . З дванадцяти років хлопчик займався у сільському самодіяльному театрі. Закінчив Чернівецьке музичне училище, театр-студію при Чернівецькому музично-драматичному театрі ім. Ольги Кобилянської. Уже студентом, навчаючись на кіноакторському факультеті київського інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого у майстерні Віктора Івченка, зіграв молодого Тараса Шевченка у фільмі «Сон» та Івана Палійчука у «Тінях забутих предків», що і здобув нагороду "Срібний хрест" на міжнародному фестивалі у Аргентині. Знімався у цих кінофільмах, одночасно навчаючись на 2-му курсі. Далі були ролі у фільмах "Гадюка", "Анічка", "Пропаща грамота" та інші. Починаючи із фільму «Білий птах з чорною ознакою», крім акторської роботи, Іван Миколайчук спробував себе ще й як сценарист. Фільми «Тіні забутих предків» та «Білий птах з чорною ознакою» поєднали в собі  у ті роки талант іще одного майстра кіно – Юрія Іллєнка.

Вперше режисер Юрій Іллєнко себе спробував у фільмі «Криниця для спраглих» , сценарій якого написав Іван Драч. Цей фільм і фільм «Вечір на Івана купала» були заборонені на десятки років. Третій його фільм «Білий птах з чорною ознакою» був заборонений у 1978 році. Він широко транслювався в Токіо, Монреалі, Нью-Йорку, Парижі, Тегерані та  в інших містах, тільки не в Україні.  Після цього фільму творче життя Юрія Іллєнка, Івана Миколайчука та його творчих побратимів різко змінилось на гірше.

   Постійні неприємності, заборони творчих задумів, "табу" на фільми зіграли не останню роль у долі Івана Миколайчука. Цілковито віддаючи себе роботі, він поступово втрачав зір, часто лікувався. Через тривалу хворобу та тривалі переслідування рідкісний талант митця не був розкритий у всій його повноті й багатогранності. В серпні 1987 року його не стало.    

Пам'яті Івана Миколайчука. з нагоди 75-ї річниці від дня народження було присвячено перегляд фільмів  «Білий птах з чорною ознакою» https://www.youtube.com/watch?v=NQ_OdBCBQyY  та "Недокошений лан." https://www.youtube.com/watch?v=tPCXBpeVUt8

Немає коментарів:

Дописати коментар