четвер, 8 листопада 2018 р.

Свято рідної мови.



О слово рідне! України слово!
Богдана мудрість і Тараса заповіт, 
І гул століть, і сьогодення гомін  
В тобі злилися, як дужий моноліт



      Сьогодні ми говоримо про мову - один із найпрекрасніших Божих дарів. Вже 29 рік  - 9 листопада в Україні відзначається  День української писемності і мови та день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”. Монах Києво - Печерської лаври Нестор ще на початку ХII ст. разом з іншими ченцями написав один з перших літописів "Повість времених літ". Це найдавніша пам'ятка історіографії та літератури написана церковно-слов'янською мовою.


З часу винайдення писемності фактично почався період документальної історії людства, тому стало можливим не тільки передавати мовну інформацію на відстані, але й закріпити її в часі.

Витоки нашої мови-неньки треба шукати ще в часи становлення Української державності VIII—IX ст. н. е., коли з'явилася потреба в писемно-літературній мові. Ця мова виникла на основі київського діалекту з елементами народно-розмовного мовлення давньоукраїнської нації.
      Після прийняття християнства з кінця X ст. в Київській Русі поширюється церковно-слов'янська мова, яка поступово витісняла давньоруську літературну мову. Тільки жива народна мова могла впливати на церковнослов'янську, надаючи їй своїх неповторних рис.


     Вперше українську народну мову було піднесено до рівня літературної наприкінці ХVШ століття з виходом у 1798 році першого видання “Енеїди” Івана Котляревського, який вважається зачинателем нової української літературної мови.

Відомий український педагог  В.О. Сухомлинський писав: 
"Мова - це віконце, через яке людина бачить світ".
Отже, чим багатша мова - тим багатший духовний світ, тим вища моральна і духовна культура. 




Цій темі присвячено свято мови "О.Прекрасна рідна мово - краю отчого краса" , що відбулося у Дубенській гімназіїї №2. Учасників масового заходу почули   цікаву розповідь про виникнення та розвиток рідної мови, про її історичну і державну важливість, її милодійність, харизматичність та чарівність. Зустрілися з українською письменницею Любою Пшеничною. Пісні про мову та Україну виконували Галина Мосійчук та Марина Пекарськаю.

Організатори масового заходу: Дубенська центральна міська бібліотека. бібліотека-філія №1 та бібліотека гімназії №2.



Немає коментарів:

Дописати коментар