понеділок, 27 червня 2022 р.

День Конституції України 2022

28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада ухвалила і ввела в дію Конституцію.

День Конституції України — це державне свято, історія якого  супроводжувалась довгими обговореннями та дебатами. Тоді, у ніч на 28 червня, парламент прийняв Конституцію незалежної України. Документ отримав підтримку двох третин депутатського корпусу (315 народних депутатів). У ньому визначалася сильна президентська влада, гарантувалися права приватної власності, затверджувалися нова державна символіка, статус української мови як єдиної державної, Крим визнавався автономною республікою в складі України.

Цікаво, що Україна, як незалежна держава, прожила без власної Конституції практично п'ять років і стала останньою з пострадянських країн, де прийняли Конституцію – основу української держави, де написано, що країна існує для людей, але не навпаки. 

Цього року свято День Конституції України припадає на вівторок. У мирний час це був вихідний день. Однак війна внесла свої корективи. У зв'язку з тим, що воєнний стан було продовжено до 23 серпня 2022 року вихідного не буде. Ми  вітаємо своїх користувачів з цим важливим днем для всієї України і пропонуємо книжкову виставку літератури «Основний закон нашої життя» та тиждень безкоштовного запису до бібліотеки.







Немає коментарів:

Дописати коментар