понеділок, 14 березня 2016 р.

Макарівські читання у Дубенській колонії

     Макаренко Антон Семенович народився 13 березня 1888 року в місті Білопілля Харківської
губернії (нині районний центр Сумської області) в сім'ї робітника. Закінчив на "відмінно"  Кременчуцьке чотирикласне міське училище, педагогічні курси при цьому ж училищі і отримав свідоцтво, що давало право викладати в початковій школі та вчительський інститут у Полтаві. Працював вчителем  Полтавського Вищого початкового училища та Крюківського залізничного училища, де згодом став директором. У вересні 1920 року у 32 роки очолює колонію для безпритульних і неповнолітніх правопорушників. Того ж року  А.Макаренко організував трудову колонію в с.Ковалівка, Полтавського району для неповнолітніх правопорушників, якій надали ім'я М.Горького.
     А.С.Макаренко створив два взірцевих педагогічних заклади - колонію Горького ("Педагогічна поема"), комуну ім. Дзержинського ("Прапори на баштах", "Марш 30-го року"). Тисячі правопорушників, дітей без нагляду не тільки підняв "з дна" життя , виховав передовими громадянами нашої Вітчизни.
     Видатний педагог приділяв велику увагу розумному вихованню дітей і підлітків, поліпшенню навчально-виховної роботи, проводив зразкові уроки, відвідував уроки інших учителів, вивчав і впроваджував набутий досвід. А.С Макаренко завжди попереджував своїх вихованців: "Щоб я не чув таких розмов: навіщо мені школа, я й так вчений".
      Активну участь у проведенні Макарівських читань прийняли працівники міської бібліотеки,
 вчителі, вихователі та психологи виховної колонії.

Немає коментарів:

Дописати коментар