середу, 8 листопада 2017 р.

День української писемності та мови

В землі віки лежала мова
І врешті вибралась на світ.
О мово, ночі колискова!
Прийми мій радісний привіт!
                                             О.Олесь

9 - го листопада ми відзначаємо велике духовне свято - День української писемності та мови, що яскраво засвічує багатолітній тернистий шлях розвитку рідного слова і його  безсмертних творців.


В міській центральній бібліотеці цій даті приурочено свято мови "Дзвени величне наше слово!", в якому взяли участь завідуюча бібліотекою Дубенського вищого художнього професійно-технічного училища Жанна  Ожерєльєва  та студенти училища,  Григорійй  Харчук - екс-начальник обласного управління культури, Галина  Мосійчук - композиторка та виконавиця пісень, Марина Пекарська та Олександр Кравчук - виховна колонія, Людмила Юхимчук - бюро правової допомоги та колектив бібліотеки.

Українська мова є спадкоємицею мов ще тих слов'янських племен, що населяли територію сучасної України - полян, древлян, сіверян, тіверців, угличів та ін. Прямим попередником слов'янської мови є алфавіт, створений великими просвітителями слов'ян  братами Кирилом і Мефодієм. З часом кирилицю було реформовано, з певними змінами вона вживається й досі  в українському,. російському,  білоруському, болгарському, македонському і сербському письмі.
Першим літописом , який дійшов до нас, був Лаврентіївський літопис, написаний у1337 році. До нього входить пам'ятник вітчизняного літопису "Повість минулих літ", написаний монахом Києво-Печерського монастиря  Нестором-літописцем. на початку ХІІ ст.


У середині ХVІІ століття у східних слов'ян виникло друкарсто. Першим друкарем був Іван Федоров, який видав "Апостол",  "Буквар" та "Біблію" старослов'янською мовою.


З 1989 року українській мові Верховною Радою УРСР надано статус державної. Нині вона належить до найпоширеніших мов світу. Українською мовою  розмовляє майже  45 мільйонів людей в Україні та у багатоьх державах світу. Нею писались козацькі державні документи, самобутня художня писемність від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Прославили українську літературну мову  такі світові генії, як Іван Франко, Тарас Шевченко, Леся Українка, Олесь Гончар та інші. Ми одержали у спадок сучасну українську літературну мову - багату, розвинену, гнучку. Наше завдання - берегти цей неоціненний дар, примножувати його та щиро любити.

Немає коментарів:

Дописати коментар