середу, 31 січня 2018 р.

"Я дякую Тобі..." Сергію Рачинцю - 70.


         В міській центральній бібліотеці вібулася зустріч з письменником Сергієм Порфировичем Рачинцем і презентація  його книги "На краю безодні" та книги Соломії Любисток "Я дякую Тобі...", яка присвячена 70-річчю від дня народження ювіляра та 30-річчю від виходу його першої збірки віршів "Запах вітру".
Любов Пшенична та Сергій Рачинець
        1 січня 2018 року відсвяткував свій 70-й ювілей відомий сучасний український письменник, член Національної спілки журналістів України Сергій Порфирович Рачинець. Автор більш як півсотні книг для дітей та дорослих, майже 300 пісень, лауреат «Кришталевого жолудя» в місті Дубні у номінації «За самобутність у мистецтві», перший лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Миколи Сингаївського, Міжнародної літературно-мистецької премії імені Авеніра Коломийця  Дубенської організації Національної Спілки письменників України, «Гілки Золотого Каштана», літературної премії імені Леся Мартиновича та чотириразовий лауреат премії імені Володимира Дроцика, нагороджений Грамотою Слов’янського  Центру штату Каліфорнія (США). Його твори увійшли до багатьох підручників, хрестоматій, антологій, а ошатний том вибраних поезій «Будую храм» став одним із кращих на Всесвітній виставці української книги в Торонто (Канада).

Сергій Рачинець










        Народився Сергій Рачинець 1 січня 1948 року в с.Іваннє Дубенського району. Вісім класів закінчив у Дубенській СШ №7, далі Демидівське ПТУ, піднімав цілину в Казахстані, працював трактористом на Дубенському ливарно-механічному заводі. Але любов до літератури, до художнього слова і мрія стати журналістом привели його до Київського університету ім.Т.Г.Шевченка. Після закінчення працював у районній газеті "Червона зірка", згодом науковим співробітником краєзнавчого музею, а пізніше на радіомовленні, аж поки не втратив зір і змушений був піти на пенсію.

        Серйозна хвороба, котра принесла великі страждання, спонукала Сергія Порфировича  до глибокої переоцінки цінностей. Ще за часів Союзу він вийшов із компартії і розпочав зовсім нове життя.
 Сергій Рачинець та Ігор, Наталія і Іван Левценюки.
       В доробку письменника більше п'яти десятків книг для дорослих і дітей. Це вірші, художньо-документальні повісті, оповідання, загадки, абетки, пісеньки. Поетична творчість Сергія Рачинця струнка та висока, доступна і зрозуміла кожному, а тому легко проникає в душі і серця людей. Його поетичні збірки "Неопалима любов", "Храни мою душу", "Будую храм", "Пізній дощ", "Час одкровення", "Спалах на серці" та інші - дарунок тим, хто шукає справжнього щастя,  духовних істин, хоче жити в гармонії з природою, любити друзів, рідну землю, мріяти і сподіватися на краще.
       
Творчість Сергія Рачинця відома не лише в Україні - його читають у двадцяти країнах світу. Кіностудією "Дубно" знято фільм "Миколка" за однойменним оповіданням автора. Книга "Мир вам" перекладена англійською мовою і видана у США. Він  двічі став лауреатом Всеамериканського фестивалю української пісні. 
       Учасники зустрічі  декламували  вірші Сергія Рачинця, виконували пісні на слова автора, переглянули фільм "Миколка" і побажали ювіляру здоров'я та натхнення для нових творчих здобутків. 

Немає коментарів:

Дописати коментар