четвер, 22 лютого 2018 р.

Міжнародний день рідної мови.



Українська моя рідна мово,
В кожнім слові твоїм - цілий світ!
Бачу барви у нім веселкові
І калини червоної світ!
А ще небо блакитне, бездонне,
І Ярило, й пшеничні поля,
Плескіт рік, шум гаїв невгамовний -
Вся моя українська земля!

Рідна мова - це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов'язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

За рішенням ЮНЕСКО 21 лютого всі народи землі  відзначають     Міжнародний  день  рідної  мови. Його святкують з 2000 року. Саме так вчені-лінгвісти намагаються привернути увагу людей щодо володіння рідною мовою. На сьогоднішній день людство розмовляє на семи тисячах мов. А кожні два тижні одна з них зникає. А зникає мова – перестає існувати й народ!


Міська центральна бібліотека та бібліотека-філія №1 спільно з «Дубенським вищим художньо-професійним училищем провели свято мови «Бережіть та шануйте рідну мову», на якому звучали вірші та пісні про українську мову. Письменниця Любов Пшенична читала свої вірші, присвячені рідній мові та наголосила на тому, що кожен повинен любити та пишатись своєю мовою. 


Завідуюча бібліотекою закладу Жанна Ожерельєва зачитала бувальщину «Рідна мова». Присутні переглянули відеоролик «Цікаві факти про українську мову».

Зараз  це  свято  крокує  по  всій  планеті, і кожен  громадянин  будь-якої  країни ще більше відчуває свою  приналежність до  свого  народу, народності,  нації. Мова – це великий  скарб, який треба шанувати, берегти  і  розумно  збагачувати.                                                                                                                                

Немає коментарів:

Дописати коментар