вівторок, 2 серпня 2022 р.

Свято міста.

З 2000-ного року ми відзначаємо свято міста. Тоді Дубно відзначало 900 років. Покровителем міста є Пророк Ілля, храм якому знаходиться в центрі міста. 2 серпня міське свято обєднувалось із  престольним  і  розпочиналося зі служби в Свято-Іллінському соборі  та продовжувалося  різними заходами в місті. Нині війна. Тому, заради безпеки громадян, великі святкування не відбуваються.

Дубно відоме з 1100 року.

Перша згадка про нього зустрічається в Іпатіївському літописі

Ще один раз Дубно згадується у літописі під 1149 році у зв'язку з перебуванням на Волині Юрія Долгорукого. Проте 1100-й рік не є датою заснування. Археологічними розкопками кінця XIX — дев'яностих років XX ст. доведена більш давня дата появи міста.

Під час князівських міжусобиць і боротьби за великокняжий престол місто переходило з рук в руки. І так продовжувалось аж до самого нашестя татар на Волинь. У 1240 році Дубно зруйнували монголо-татари. Після смерті Данила Галицького Луцьким уділом, до складу якого входило Дубно, володів Мстислав Данилович. У 1340 році Волинь, у тому числі й Дубно, ввійшла до складу Литви.

На основі жалуваної грамоти Ягайла від 4 листопада 1386 року Федір Острозький отримує місто Острог з округом Острозьким, до складу якого входило Дубно.

Князь Костянтин Іванович Острозький побачив перспективу Дубна як міста і в 1492 році звів кам'яний замок вище за рельєфом. Укріплене замком місто забезпечувало військовий захист краю, а власнику — доходи від торгівлі. Вибір місця для нового замку виявився вдалим, бо вже тоді він був неприступним.

3 червня 1498 року власник міста Костянтин Острозький отримує від Литовського князя Олександра грамоту про надання Дубну статусу міста, а у 1507 році король польський Сигізмунд І дарує Дубну магдебурзьке право. На основі якого: «Село Дубном зване зробити містом… …обсадити людьми і торги мати кожну п'ятницю, а ярмарок — кожного року на Спаса».. Середньовічне Дубно було одним з найбільших культурних центрів Волині.

При тутешніх монастирях жили й працювали видатні вченілітератори, церковні діячі — Мелетій СмотрицькийКасіян Саковичотець Віталій, Іов Залізо (згодом Іов Почаївський)Ігумен Хрестовоздвиженського монастиря о. Віталій тут 1604 року переклав з грецької книгу «Діоптра…», а Ієромонах Арсеній у 1539 — 1566 роках створив відоме Дубенське Четвероєвангеліє.

Детальніша інформація про місто, історію, події, архітектурні та сакральні пам”ятки за посиланням: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%B1%D0%BD%D0%BE



 

+

Немає коментарів:

Дописати коментар