пʼятниця, 27 листопада 2015 р.

Пам`ять не стерти роками



      Пам'ять — нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок вписа­но криваво-чорним кольором. Читаєш і подумки здригаєшся від жаху. Особливо вражають сторінки, де викарбовано слова про голод. Немає страшнішої смерті, ніж повільна смерть від голоду. А так вмирала майже вся Україна.
      В Україні не було ні війни, ні посухи. А була тільки зла воля одних людей проти  інших. І ніхто не знав, скільки безвинних людей зійшло в могилу  з квітня 1932 по листопад 1933 років. Саме за ці 17 місяців, тобто, приблизно за 500 днів, в Україні загинуло  мільйони людей – старих і молодих, дітей і ще ненароджених – у лонах матерів…
      Щорічно в четверту суботу листопада ми вшановуємо пам’ять жертв Голодомору 1932 – 1933 років. Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Сьогодні – час очищення і ми починаємо осмислювати самі себе: що з нами сталося? Сміливішає пам’ять, мужніє душа, розковується свідомість, звільнена від страху. На десятиліття можна засекретити архіви, приховати викривальні документи, замести сліди злочинів, переписувати історію. Але з пам’яттю народу нічого не вдієш.



Немає коментарів:

Дописати коментар