вівторок, 15 грудня 2015 р.

15 грудня - Міжнародний день чаю



      На сніданок переважна більшість людей зазвичай п'є каву. Влітку, в період  нестерпної спеки, спрагу, як правило, втамовують  охолодженою  мінеральною  водою, квасом, компотом, соком і лимонадом. На  свято, збираючись у колі друзів і рідних, піднімають келихи з шампанським або вином. Але традиційним напоєм у всі часи можна назвати тільки чай, тим більше, що він підходить до будь-якої ситуації, а також існує у безлічі форм і видів. Заслуги тонізуючого продукту люди оцінили дуже високо, інакше не встановили б в честь рослинного  концентрованого напою свято.
     Дата свята «Міжнародний день чаю» була обрана з умислом.  15 грудня передує 16-го числа, а 16 грудня 1773 року  увійшло в історію під гучною назвою «Бостонське чаювання». Це мітинг колоністів США, які виступали проти тиску з боку уряду, що призвів до знищення британського чайного вантажу. Ця обставина зіграла велику роль, ставши точкою відліку Американської революції. В цьому і полягає головна мета Міжнародного дня чаю - у боротьбі з численними проблемами чайної галузі. Завдання свята - зробити так, щоб подібні трагічні події не повторилися сьогодні, в XXI столітті. Також International Tea Day з'явився у списку неофіційних міжнародних свят, щоб акцентувати увагу громадськості на позиціях співробітників чайного виробництва і споживачів продукту. 
     Чай — традиційний український напій, тому жартують: «Чай водою запивай», «Від чаю не будеш п’яний, але рум’яний»; застерігають: «Поштую тим чаєм, що ворота підпирають».Про походження чаю є така легенда. Жив один пустельник. Рятувався він у пустелі, і став його диявол спокутувати, та нічого з його підступів не виходило. Тоді диявол став йому «вії напускать»; так напустив, що несила йому й на світ Божий глянути. Пустельник узяв та й поодривав ті вії та закопав їх у землю: «Якщо, — каже, — Богу треба буде, то з цих вій щось добре виросте». Пішов він згодом через якийсь там час подивитися; дивиться, а з них виріс чай. Ось чому чай не гріх пити, — робить висновок легенда, а тютюн палити — гріх. 
    Чай підсилює дух, пом΄якшує серце, знищує втому, пробуджує думку, не дозволяє поселитися ліні, освіжає тіло
     Лікарі та вчені давно встановили, що чай містить корисні біологічно активні речовини: кофеїн, танін, мінеральні солі, майже всі вітаміни, ефірні масла. Вони зміцнюють судини мозку, покращують роботу серця, обмін речовин, підвищують розумову та фізичну працездатність людини. З чаєм легко засвоюються білки, жири, вуглеводи. Навіть при надмірному харчуванні не буває ожиріння, якщо воно супроводжується чаюванням.
     Бібліотека не залишилася осторонь  і запросила своїх користувачів на традиційне частування чаєм, адже чай користується величезною популярністю і серед  них.

Чай-чай-чай — ароматний чай.
Ну для чого тобі кава, якщо смачно пахне чай.
Тут і м’ята, і чебрець, а хто вип’є — молодець!
Тут шипшина і калина, мов рум’яная дівчина.
Тут троянди пелюсткові, є й нагідки загадкові.
Звіробій, що дає силу, і ромашка, що всім мила.
І меліса є також, для здоров’я все, отож,
Всі у ряд шикуйтесь, наш смачний напій скуштуйте! 
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар