На сніданок переважна
більшість людей зазвичай п'є каву. Влітку, в період нестерпної спеки, спрагу, як правило, втамовують охолодженою мінеральною водою, квасом, компотом, соком і лимонадом. На свято, збираючись у колі друзів і рідних, піднімають
келихи з шампанським або вином. Але традиційним напоєм у всі часи можна назвати
тільки чай, тим більше, що він
підходить до будь-якої ситуації, а також існує у безлічі форм і видів. Заслуги
тонізуючого продукту люди оцінили дуже високо, інакше не
встановили б в честь рослинного концентрованого напою свято.
Дата
свята «Міжнародний день чаю» була обрана з умислом. 15 грудня передує
16-го числа, а 16 грудня 1773 року увійшло в історію під гучною назвою
«Бостонське чаювання». Це мітинг колоністів США, які виступали проти тиску з
боку уряду, що призвів до знищення британського чайного
вантажу. Ця обставина зіграла велику роль, ставши точкою відліку Американської
революції. В цьому і полягає головна мета Міжнародного дня чаю - у боротьбі з
численними проблемами чайної галузі. Завдання свята - зробити так, щоб подібні
трагічні події не повторилися сьогодні, в XXI столітті. Також International Tea
Day з'явився у списку неофіційних міжнародних свят, щоб акцентувати увагу
громадськості на позиціях співробітників чайного виробництва і споживачів
продукту.
Чай — традиційний український
напій, тому жартують: «Чай водою запивай», «Від чаю не будеш п’яний, але
рум’яний»; застерігають: «Поштую тим чаєм, що ворота підпирають».Про походження
чаю є така легенда. Жив один пустельник. Рятувався він у пустелі, і став його
диявол спокутувати, та нічого з його підступів не виходило. Тоді диявол став
йому «вії напускать»; так напустив, що несила йому й на світ Божий глянути.
Пустельник узяв та й поодривав ті вії та закопав їх у землю: «Якщо, — каже, —
Богу треба буде, то з цих вій щось добре виросте». Пішов він згодом через
якийсь там час подивитися; дивиться, а з них виріс чай. Ось чому чай не гріх
пити, — робить висновок легенда, а тютюн палити — гріх.
Чай підсилює дух, пом΄якшує серце, знищує втому, пробуджує думку, не дозволяє поселитися ліні,
освіжає тіло
Лікарі та вчені давно
встановили, що чай містить корисні біологічно активні речовини: кофеїн, танін,
мінеральні солі, майже всі вітаміни, ефірні масла. Вони зміцнюють судини мозку,
покращують роботу серця, обмін речовин, підвищують розумову та фізичну
працездатність людини. З чаєм легко засвоюються білки, жири, вуглеводи. Навіть
при надмірному харчуванні не буває ожиріння, якщо воно супроводжується
чаюванням.
Бібліотека
не залишилася осторонь і запросила своїх користувачів на традиційне
частування чаєм, адже чай користується величезною популярністю і серед них.
Чай-чай-чай — ароматний чай.
Ну для чого тобі кава, якщо смачно пахне чай.
Тут і м’ята, і чебрець, а хто вип’є — молодець!
Тут шипшина і калина, мов рум’яная дівчина.
Тут троянди пелюсткові, є й нагідки загадкові.
Звіробій, що дає силу, і ромашка, що всім мила.
І меліса є також, для здоров’я все, отож,
Всі у ряд шикуйтесь, наш смачний напій скуштуйте!
Немає коментарів:
Дописати коментар