середу, 8 лютого 2017 р.

Крути



На Аскольдовій могилі

Поховали їх –

Тридцять учнів-українців,

Славних молодих...

На Аскольдовій могилі

Український цвіт! –

По кривавій по дорозі

Нам іти у світ.

На кого посміла знятись

Зрадницька рука?

Квітне сонце, – грає вітер

І Дніпро-ріка...

На кого завзявся воїн?

Боже, покарай!

Понад все вони любили

Свій коханий край.

Вмерли в Новім Заповіті

З славою святих.

На Аскольдовій Могилі

Поховали їх.

               (Павло Тичина, 1918 рік)



16 (29) січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути за 130

кілометрів на північний-схід від Києва розпочався бій, який тривав годин із 5 між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми київськими студентами, що захищали підступи до Києва.

Вони – студенти, курсанти, школярі – виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім'я волі свого народу. Лише 300 українських юнаків – добровольців виступили на захист  Української Народної. Передчасно зів’ялий цвіт, юні романтики...



Поїзди, проходячи повз цю маленьку станцію, стишують хід, а в день, коли сталася трагедія, тривожно сигналять... Немов будять приспану й присипану порохом забуття за часів СРСР нашу пам’ять про тих, хто поклав голову в цих полях, захищаючи  незалежність молодої Української держави.

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі.





Крути ввійшли в історію України як символ національної честі. Ті, хто загинув у битві під Кругами назавжди залишаться в нашій пам'яті. Вони полягли, щоб ми сьогодні жили у вільній і незалежній Українській державі.

Здавалось би, доля нарешті подарувала нам унікальну можливість стати незалежною Європейською державою, але історія повернула ще одні Крути.

І знову молодь, студенти, школярі вийшли на майдан, вибираючи свою гідність. Нація потребує активності, єдності, самопожертви.

Сьогодні знову гинуть найдостойніші сини України у війні на Донбасі. Саме в ті ж останні дні січня знову віддали своє життя  юні Герої України. І знову молодь , і знову за волю



Цій трагічній даті бібліотека присвятила День пам’яті  «Від героїв Крут до героїв Небесної сотні», активну участь у якому взяли студенти Дубенського коледжу культури і мистецтв Рівненського РДГУ. Ведучі заходу   розповіли присутнім про героїв , які віддали своє життя за волю України : від Героїв Крут до Небесної сотні. Звучали вірші та пісні.



Немає коментарів:

Дописати коментар