середу, 21 березня 2018 р.

Свято в «Стромовці»



Дубенське чеське товариство «Стромовка» відзначило 100-річчя становлення Чехословаччини та 168 річницю від дня народження першого президента - видатного чеського і європейського політика, громадського діяча, філософа, журналіста, ідеолога та засновника чеської держави Томаша  Масарика. 


До 1918 р. чеські землі та Словакія входили до складу багатонаціональної Австро-Угорської імперії, в якій пану­вала династія Габсбургів. Впродовж декількох сторіч чехи та словаки були позбавлені національної самостійності й перебували під чужоземним гнітом. Перша світова війна викликала в чеських землях і Словакії широкий антивоєнний рух і посилення боротьби проти прогнилого режиму імперії. Чехи, словаки, закарпатські українці, призвані до австрійської армії, не бажали помирати за імператора, переходили на бік супротивників Австро-Угорщини. Всередині країни посилився саботаж, почастішали страйки, зріс опір австрійським чиновникам. Першим його великим проявом був загальний страйк у січні 1918 р. У Чехії він проходив під гаслами "Право націй на самовизначення!", "Національна та дер­жавна самостійність Чехословаччини!".


Чехо-Словаччина постала 28 жовтня 1918 внаслідок поразки Австро-Угорщини в Першій світовій війні та дії визвольного руху чехів і словаків за кордоном і в країні. Головними творцями ЧСР були Томаш Масарик, Едуард Бенеш і генерал Мілан Растіслав Штефаник. Складовою частиною цього руху були і війська, що утворились у результаті з'єднання чехів і словаків, які були організовані в Україні в 1917 з військовополонених та була утворена Чехословацька Народна Рада в Києві. Деякий час перебував і в Києві Томаш Масарик, утримуючи зв'язки з Українською Центральною Радою


Томат Гарріг Масарік (1850-1937 рр.) – відомий чеський політичний діяч, вчений, філософ, творець та перший президент Чехословацької республіки (1918-1935 рр.). Народився в м. Годонін (Моравія), закінчив гімназію в м. Брно та Віден­ський університет. В 1879-1882 рр. — доцент Віден­ського університету, в 1882-1914 рр. — професор філософії Празького університету. Масарік кілька разів обирався до австрійського парламенту. В грудні 1914 р. емігрував з Австро-Угорщини, очолив чеські емігрантські організації, що підтримували Антанту. Масарік послідовно відстоював ідеї незалежності та суверенітету Чехословаччини. 1916 р. очолив Національну раду чеських і словаць­ких земель в Парижі.1935 р. склав з себе пов­новаження президента й відійшов від політичного життя.


На свято, до центральної районної бібліотеки завітали голова чеського товариства «Стромовка» Антоніна Пономаренко, вихованці гуртка чеської мови, представники міської влади, почесні гості. Свято розпочалось гімном двох держав: Чехії і України. Поєднуючи частування кавою і віртуальну подорож «Мандруємо Чехією», яку провела бібліотекар читального залу Оксана Бірук, присутні познайомились з відомими історичними місцями і видатними пам’ятниками Праги, Брно та інших міст. Вчитель чеської мови пані Оксана Радчук та Марія Романюк, бібліограф міської центральної бібліотеки, чеською та українською мовами ознайомили присутніх з історією становлення Чехословаччини. Вихованці гуртка чеської мови читали вірші, розповідали про Томаша Масаріка та виконували пісні на чеській мові, які допомогла підготувати пані Наталія Рослюк. Пан В’ячеслав Шляховик, перекладач, який був присутній на святі, подарував перекладену ним книгу з чеської на українську про своє рідне село «Гульча чеська на Волині». Не вимушена атмосфера, чеські національні костюми, щирі народні пісні у виконанні діток та пані Емілії Кураченко створили справжнє свято і гарний настрій всім присутнім.


                                 

Немає коментарів:

Дописати коментар