четвер, 29 березня 2018 р.

Стежками рідного краю.

Під такою назвою 29 березня бібліотекою проведено краєзнавчу годину. Бібліотекар юнацької кафедри Наталія Степаненко познайомила присутніх з історією виникнення та розвитку міста Дубна та Дубенського замку.

На заході України серед пахучих трав, зелених гаїв, шумної річки Іква простягається мальовниче місто Дубно. Кожна вулиця Дубно має щось особливе - можливо, це запах старовини, а, можливо, це повітря у місті Дубно наповнене нотками щастя! Жителі цього міста Дубно гордяться, що вони народились саме тут. Кожен пересічний дубенчанин володіє великим багатством, адже він живе в такому гарному місті, має багато друзів, інтересів, цікаве та корисне спілкування.

Літописне Дубно відоме з 1100 року, воно – одне з найдревніших і найцікавіших  міст Волині. Про його походження розповідає народний переказ. У ту глибоку давнину серед дубового лісу було розміщене село Дубенка. Від нього поселення і отримало назву – Дубен.  В усі історичні часи Дубно було на перехрестях важливих історичних й політичних подій, торгових шляхів, центром духовного життя краю. Дубно, як місто засноване й розбудоване князями Острозькими, увібрало в себе всі риси середньовічного міста. 
Детальніша інформація: Історія міста Дубна
Замок князів Острозьких є однією з найдавніших споруд міста. Її основою був корпус при в'їзній брамі, споруджений у XVI - XVII століттях, з порталом у стилі відродження. Прикрасою брами був герб князів Острозьких у гарній оправі, який зберігся і понині.  Замковий ансамбль складається з надбрамного корпусу (XV ст.) та двох палаців - палацу князів Острозьких (XVI ст.) і палацу князів Любомирських (XVIII ст.). До входу в замок є  глибокий та широкий рів, який колись був заповнений водою, а тепер у кількох місцях порослий плющем, а дно його вкрите густою травою. У бастіонах містились каземати, з'єднані з околицями. Вони були такими просторими, що туди можна було заїхати каретою і розвернутися. Під замком були прокладені широкі кам'яні підземні ходи-тайники, куди під час ворожих нападів ховалися місцеві жителі зі своїм майном. Тут зберігалися запаси провізії для оборонців під час облоги. Дубенський замок – довгий час був основною твердинею і захистом міста. Хоча з плином часу він втратив свій первинний вигляд, але зберіг самобутність і незабутній колорит. Вивіска  біля входу вказує, що у замку знаходиться Дубенський історико-культурний заповідник, де відвідувачів зацікавить замок, збудований 1492 року князем Костянтином Острозьким, поруч розташований палац князів Любомирських XVIII століття та палац князів Острозьких XVI-XVIII століття  надбрамний корпус, фортечні укріплення XVII століття. У фортеці діє музей. Тут можна  побачити  дерев’яні скульптури XVII століття. Зокрема й досить рідкісну постать Діви Марії, яка зображена вагітною. Унікальною є виставка «Історії тортур та покарань». Для неї виділили аж три кімнати підземелля. Також діють виставки:  «Мистецтво полювання», «Щит і меч землі дубенської», «Каземати», «Карбована історія», «Нетлінна пам'ять віків», «Скарби наші духовні», «Капличка»,  «Ой роде наш красний», «Королівство кривих дзеркал» та іні тимчасові виставки. Експозиції  було з чого збагачувати, адже свого часу замок був одним із найбагатших у Європі.
Сьогодні життя замку жваве і насичене. Тут проводять театральні вистави, конференції, концерти, зустрічі і навіть весілля. Нині Дубенський замок є окрасою краю та одним із семи чудес замків України.

Під час перегляду книжкової виставки "Мій край - моя історія жива" учасники заходу  познайомилися з літературою про край, художніми творами місцевих письменників та підтвердили свої знання, відповівши на питання вікторини "Чи знаєте ви історію свого міста?"

Немає коментарів:

Дописати коментар