понеділок, 30 березня 2020 р.

Шеченківські читання






Щороку в Україні відзначають Шевченківські дні 9 і 10 березня, які припадають на роковини народження і смерті Тараса Шевченка. Цього року Україна відзначає 206 річницю з дня народження великого українського поета та 180- річчя видання першого «Кобзаря».




Тарас Шевченко - поет, драматург, прозаїк, мислитель, історик, етнограф, фольклорист, який залишив велику образотворчу спадщину-понад тисячу творів.







Тарас Шевченко жив і творив, навіть не підозрюючи, що стане головним символом боротьби за свободу для всіх поколінь українців. Там, де одні в його творах бачать тугу і смуток, інші відчувають бажання до відновлення справедливості. Доля Шевченка — це історія успіху та падіння, поневірянь та духовних пошуків, боротьби і гартування. Кобзар пішов з життя, але залишився нескореним. 





До 206-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка, вперше у місті відбулась акція «Прийди зі своїм "Кобзарем». Всі бажаючі, хто мав в домашній бібліотеці «Кобзаря» Тараса Шевченка, прийшли у понеділок, 10 березня, о 13:00 до пам'ятника Великому Кобзарю по вулиці Данила Галицького, зачитали улюблену поезію та отримали подарунки.






 В акції прийняли участь тридцять учасників. Наймолодшою учасницею акції стала Катерина Потапчук, 1992 року народження. Найповажнішою учасницею цьогорічної акції стала Віра Сацюк, 1951 року народження. Найновішим виданням став «Кобзар» 2018 року дубенчанки Аліни Мазепи. Найдавнішим «Кобзарем», який було зареєстровано цього року стала книга Миколи Тимчака 1935 року видання. «Найоригінальнішим виданням» стала книга Тараса Шевченка, яку для огляду із музею Дубенської загальноосвітньої школи І- ІІІ ступенів №3 представила учениця школи Христина Глущук. Це видання має пам'ятний надпис правнука рідної сестри Тараса Григоровича, Катерини, письменника Дмитра Красицького.



























Немає коментарів:

Дописати коментар