понеділок, 30 березня 2020 р.

"Живуть землі співучої сини»

На літературному вечорі "Живуть землі співучої сини», присвяченому 115-й річниці від дня народження українського письменника, журналіста і публіциста Уласа Самчука, користувачі бібліотеки, учні та вчителі міський шкіл ознайомилися з його життям і творчістю.



 Ведучі Іван Сокол та Людмила Рутковська розповіли про хронологію творчого та особистого життя нашого земляка. 


Адже народився Улас Самчук у селі Дермань (нині — Рівненська обл.) у простій сільській багатодітній родині. Батько майбутнього письменника все життя тяжко працював, обробляючи землю, щоб вивести в люди дітей, мати була неписьменною. Навчання Улас Самчук розпочав у Тилявецькій церковно-приходській школі, продовжив освіту в Дерманській початковій школі, закінчив Кременецьку приватну гімназію, Бреславський (тепер Вроцлавський) університет та Український вільний університет у Празі.



Літературну діяльність розпочав ще в юнацькі роки, писав вірші та оповідання. Але становлення У. Самчука як письменника відбулося саме в Празі. Звідси він надсилав свої твори до різних видань — "Самостійної думки", "Літературно-наукового вісника", "Сурми", "Розбудови нації", які почали активно співпрацювати з митцем. Написав роман-епопею «Волинь», роман-спалах «Марія», трилогію «Ост», романи: «На білому коні», «На коні вороному», «Юність Василя Шеремети», «На твердій землі», пригодницьку повість «Чого не гоїть вогонь», захоплюючі маловідомими фактами мемуари «П'ять по дванадцятій», книга листів та щоденникових записів «Планета ДіПі» та інші. В його доробку велика кількість публіцистичних статей, промов, виступів тощо. Адже Улас Самчук не обмежував свою діяльність тільки літературною , а й був відомим журналістом, публіцистом і політичним діячем не тільки в Європі, а і Америці. Помер 9 липня 1987 року і похований поблизу Торонто.





Захід прикрасили учасники вокального ансамблю міського клубу "Дзвоник". Керівник ансамблю Оксана Буханська виконала пісню "Звучи рідна мово", Маргарита Климчук "Весняночки" і Марія Мальчевська - пісню "Вигравай сопілко".




Немає коментарів:

Дописати коментар