понеділок, 30 березня 2020 р.

Українська мова – дзеркало душі свого народу


Без мови – не створити нам держави,
Доріг тернистих не перебрести!
Хай вороги жорстокі та лукаві –
Стіною стань і мову захисти!


Міжнародний деньрідної мови —  день, який відзначається щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.


У світі налічується близько шести тисяч мов. І серед них – ніби запашна квітка в чудовому букеті – українська. “Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу” (Олесь Гончар).







Мовознавці підрахували, що за останні чотири століття українську мову обмежували, забороняли і відміняли 134 рази! Робили це офіційно – циркулярами, указами, законами, анафемами тощо. Але мова живе, мова радує, мова надихає…
З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови в Дубенському вищому художньому професійно-технічному училищі провели свято мови


«Українська мова – дзеркало душі свого народу». На святі учні озайомились з історією створення цього свята, прослухали пісні у виконанні Оксани Буханської, переглянули відео презентацію про мову, прослухали вірші, прийняли участь у вікторині та озвучили цікавий діалог.
Свято підготували спільно Дубенська міська центральна бібліотека, бібліотека-філіал №1, міським клубом та завідуючою бібліотекою Дубенського вищого художнього професійно-технічного училища Жанною Ожерельєвою.

Немає коментарів:

Дописати коментар