вівторок, 21 лютого 2023 р.

Міжнародний день рідної мови.

 

Рідна мово! Рідна мово!

Як сопілка калинова,

Мова наших кобзарів.

Рідна мово! Рідна мово!

Пісня неньки колискова,

Шум калинових гаїв.

Раз мені сказала мати:

Можеш мов багато знати,

Кожну мову шанувати,

Та одну із мов усіх,

Щоб у серці ти зберіг.

В серці ніжну і погідну

Збережу я мову рідну!

 У світі налічується приблизно 5 тисяч мов. Для кожного народу своя  мова найдорожча, найкраща, наймиліша.

Наша мова сягає своїм корінням в глибоке минуле. Із сивої давнини бере вона початок. Шлях її розвитку – це тернистий шлях боротьби. Багато, дуже багато жорстоких літ і століть пережила наша невмируща мова. Українська мова функціонує як національна мова українського народу в Україні. Поза її межами наша мова в усній формі поширена в Молдові, Білорусі, Казахстані, Росії. Українською мовою спілкуються українці в Польщі, Чехії, Словаччині, Румунії, Сербії, Хорватії, Угорщині, США, Канаді, країнах Латинської Америки, Австралії. Ознаки української мови фіксуються в пам'ятках, починаючи з найдавніших джерел, датованих XI ст. Існує два погляди на зародження і розвиток української мови як окремої слов'янської: українська мова виникла після розпаду давньоруської мови, у XIVст.; безпосереднім джерелом української, як і інших слов'янських мов, виступає праслов'янська мова, розпад якої розпочався в VII ст.

Сучасна українська літературна мова пов'язується з конкретною датою — виданням «Енеїди» Котляревського у 1798 році. Ще одна дата — 1840 рік, коли вперше було видано твори Т. Г. Шевченка, — можна вважати доленосною: з того часу українська літературна мова стала на важкий, але плідний шлях розвитку і нормативного упорядкування.

Мова – то цілюще народне джерело. Це найдорожчий скарб, переданий нам століттями поколінь. Наше завдання – берегти цей неоціненний дар, примножувати його, не забувати і щиро любити.

 21 лютого  - Міжнародний день рідної мови.

«Наша мова – мова вічної землі, наше слово – слово вічного народу» - під такою назвою сьогодні в бібліотеці  відбулося свято рідної мови. На святі звучали вірші про рідну мову, уривки з творів та пісні. Письменниця Любов Пшенична наголосила на важливості української мови якраз тепер, в період війни, зачитала вірші і побажала всім позитиву, сили і витримки, а педагог Людмила Гайдай познайомила  присутніх з авторськими українськими піснями у власному виконанні. Свято вела Ліна Вовк.











 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар